niedziela, 16 listopada 2014

Zapiekanka z bakłażanem



Na jesienne chłody najlepsze są rozgrzewające, a zarazem sycące potrawy. O tej porze roku nasz organizm potrzebuje konkretów. 


Jednym z moich popisowych dań jest zapiekanka z bakłażanem.
Jak dla mnie trochę zbyt pracochłonna:)
Ale gra jest warta świeczki.

Składniki:
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- mięso mielone z szynki
- cebula
- 1 większy lub 2 mniejsze bakłażany
- czarne oliwki
- przecier pomidorowy
- mozzarella

Ziemniaki gotuję na parze w mundurkach, następnie obieram i kroję w plastry. Cebulkę wraz z mięsem mielonym podsmażam na patelni, następnie dodaję pokrojonego bakłażana  i oliwki. Duszę razem to wszystko przez jakieś 10 minut, dolewam przecier pomidorowy, doprawiam pieprzem, solą oraz przyprawami, na które mam ochotę.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam pierwszą warstwę ziemniaków, wykładam na nią zawartość patelni, układam druga warstwę ziemniaków i posypuję wiórkami mozzarelli. Całość wstawiam do piekarnika (jakieś 180*C) na, powiedzmy, 20 minut.

Życzę smacznego!



Na zdjęciach jest akurat zapiekanka w wersji z cukinią zamiast bakłażana. Również polecam!

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Jak będę miała wolny weekend, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, zwłaszcza,że to mój autorski przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszności!
    Może to będzie moja motywacja do nauki gotowania, kto wie? : )
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam, przepis nie jest trudny, tylko trochę czasochłonny.

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja pójdę na łatwiznę i wproszę na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ zapraszam, czym chata bogata:)

    OdpowiedzUsuń