niedziela, 1 czerwca 2014

Kącik kulinarny


Każdy, kto mnie zna wie, że kuchnia raczej nie jest moim królestwem. Jednak jeść coś trzeba, więc pichcę regularnie, choć znam masę przyjemniejszych zajęć niż gotowanie. Na przykład jedzenie.


W kuchni wyznaję kilka podstawowych zasad.
Po pierwsze: szybki czas przygotowania potraw. Nie cierpię stać przy garach godzinami. Pół godziny prac kuchennych wystarczy.
Po drugie: prostota i łatwość wykonania. Im prostsze danie, tym lepsze.
Po trzecie: naturalne składniki. Staram się ograniczać przetworzone produkty do minimum. Czytam etykiety. Im mniej E, tym lepiej.
Reasumując: ma być szybko, nieskomplikowanie, smacznie i zdrowo.

Oto kilka moich przysmaków, które spełniają powyższe wymagania:

Kalafior ugotowany na parze z masłem i bułka tartą
Grillowana cukinia

Szparagi na parze z jajkiem sadzonym,  koperkiem i sosem tzatziki


Spaghetti bolognese z oliwkami

Pieczony łosoś  z frytkami i sałatką

Roszponka z pomidorem
Bardzo bym chciała podnieść swoje kuchenne kwalifikacje, może ten blog mnie poniekąd do tego zmotywuje? Może post "Kącik kulinarny" będzie się pojawiał regularnie?

1 komentarz:

  1. To ja proszę, żeby pojawiał się regularnie :) Byłoby ekstra, wszystko wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń